ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών ολοκληρώθηκε εδώ στη Βρέμη. Έγινε μία ουσιαστικότατη και – θα έλεγα – εξαιρετικά καλή συζήτηση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Μια Μέση Ανατολή, όπου για πρώτη φορά μετά από τις αποφάσεις της Συνόδου της Μέκκας εμφανίζεται μια αχτίδα αισιοδοξίας. Η ΕΕ δραστήρια συμμετείχε σ’ αυτές τις προσπάθειες. Η απόφαση την οποία πήραμε είναι να εξακολουθήσουμε να κάνουμε όλες αυτές τις συζητήσεις, τις διαβουλεύσεις, τις εισηγήσεις και τις πρωτοβουλίες, προς την κατεύθυνση να προχωρήσει ο ειρηνευτικός διάλογος. Θέλω να ελπίζω ότι αυτός ο διάλογος, που τώρα αρχίζει, θα έχει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Όπως ξέρετε, παγίως η Ελλάδα υποστηρίζει ότι η λύση του προβλήματος της Μέσης Ανατολής είναι η ίδρυση ενός Παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα συμβιώσει με ασφάλεια δίπλα στο Ισραήλ. Αυτός ήταν πάντα ο στόχος μας και θα τον υπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ταυτόχρονα έγιναν επίσης ξανά συζητήσεις και για το θέμα του Ιράν, μετά από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Ελλάδα και εκεί υποστηρίζει ότι πρέπει να μείνει ανοιχτός ο διάλογος με το Ιράν. Ο διάλογος αποτελεί πάντοτε τη δίοδο επίλυσης των προβλημάτων. Είναι δύσκολη η κατάσταση, εξαιρετικά δύσκολη, αλλά εν πάση περιπτώσει δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να μείνουμε στο σχήμα το οποίο είχαμε δημιουργήσει του «3+3».
Θέλω να εκφράσω για άλλη μία φορά την ανησυχία μου για την πορεία του Λιβάνου. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για όλους, η κυβέρνηση του κ. Σινιόρα να επιβιώσει και να αποφεύγονται κάθε είδους ενέργειες, οι οποίες μπορούν να θέσουν σε αμφισβήτηση την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες εκφράστηκε στήριξη προς τη Βρετανία για το θέμα της σύλληψης των 15 ναυτών. Υπάρχει κάποια θετική εξέλιξη σήμερα, υπάρχουν διαβουλεύσεις;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Υπάρχουν διαβουλεύσεις, παρά ταύτα δεν έχουμε ακόμα καμία θετική απάντηση. Θέλω για άλλη μία φορά να πω ότι η αλληλεγγύη της ΕΕ είναι δεδομένη. Η χώρα μας θεωρεί ότι μία από τις βασικές αρχές άσκησης εξωτερικής πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ είναι ακριβώς η έννοια της αλληλεγγύης. Θέλω να ελπίζω ότι το Ιράν θα αντιληφθεί ότι τέτοιου είδους πολιτικές δεν βοηθούν τη γενικότερη προσπάθεια, η οποία είναι προσπάθεια ειρήνης και διαλόγου.»