Νεα

Περιοδεία της Ντόρας Μπακογιάννη στην Μέση Ανατολή

Δευτέρα, 11 Ιούν 2007

Η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή στο επίκεντρο των επαφών της ΥΠΕΞ κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη με την ηγεσία του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα της περιοδείας στη Μέση Ανατολή της ΥΠΕΞ κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη. Τη Δευτέρα (11.6) η ΥΠΕΞ είχε συναντήσεις στη Ραμάλα με την ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής, ενώ νωρίτερα ολοκλήρωσε σειρά επαφών στην Ιερουσαλήμ με την ισραηλινή ηγεσία. Από τις επαφές της ΥΠΕΞ αναδεικνύεται ο μεσολαβητικός ρόλος της Ελλάδος ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης με στόχο την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Η ΥΠΕΞ κατέστησε σαφές σε όλους τους συνομιλητές της το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβερνήσεως για την ειρήνευση στην περιοχή, ενώ συζήτησε μαζί τους και το θέμα του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων.

Τη Δευτέρα το μεσημέρι η ΥΠΕΞ μετέβη στη Ραμάλα όπου είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής κ. Mahmoud Α bbas , με τον επικεφαλής των Παλαιστινίων διαπραγματευτών κ. Saeb Erekat και με τον υπουργό Οικονομικών κ. Salam Fayyad . Σε δηλώσεις της η ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα “μομέντουμ” που δεν πρέπει να χαθεί» και ότι ο Παλαιστινιακός λαός αξίζει να έχει το δικό του κράτος και να ζει ειρηνικά. «Η Αραβική Πρωτοβουλία, η πρωτοβουλία του “Κουαρτέτου”, οι συναντήσεις στο πλαίσιο της Ε.Ε. έχουν σκοπό να βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας», τόνισε η κυρία Μπακογιάννη. «Ενθάρρυνα τον κ. Abbas να συνεχίσει τις συναντήσεις με τον κ. Olmert , τονίζοντας ότι ο διάλογος είναι πάντα η μόνη απάντηση στη βία.»

Σε δηλώσεις του ο κ. Erekat αναφέρθηκε στην ελληνική συμβολή για την αναθέρμανση του διμερούς διαλόγου Ισραηλινών – Παλαιστινίων και τόνισε ότι ο πρόεδρος Abbas επανέλαβε στην ελληνίδα ΥΠΕΞ τη δέσμευσή του να συνεχίσει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αναθερμάνει την ειρηνευτική διαδικασία με τον κ. Olmert και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη συνεργασία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Σύμφωνα με τον κ. Erekat, η κυρία Μπακογιάννη ενθάρρυνε τον κ. Abbas να δεσμευτεί για τη συνέχιση των προσπαθειών με τον κ. Olmert, τονίζοντας ότι η Ελλάδα, η Ε.Ε., οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Αραβικές χώρες εστιάζουν στην ανάγκη για αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας και την υλοποίηση της λύσης των δύο κρατών.

Ο κ. Erekat τόνισε ότι ο πρόεδρος Αμπάς εκτιμά πάρα πολύ το γεγονός ότι η υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος βρίσκεται στη Ραμάλα, λέγοντας ότι αυτό αντανακλά τη σοβαρότητα της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού. «Είστε περισσότερο από ευπρόσδεκτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Erekat, «για τις προσπάθειες που καταβάλλετε να αναθερμάνετε την ειρηνευτική διαδικασία και πολλοί Παλαιστίνιοι θα ήθελαν να σας δουν και σε άλλα παλαιστινιακά εδάφη».

Οι επαφές της ΥΠΕΞ με την ηγεσία του Ισραήλ κορυφώθηκαν με τη συνάντησή της τη Δευτέρα το πρωί με τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Ehud Olmert. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προοπτικές που υπάρχουν για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή και επιβεβαιώθηκε ότι η Ελλάδα είναι αποδεκτή ως αξιόπιστος και έντιμος συνομιλητής όλων των πλευρών και μπορεί να έχει τη δική της συμβολή στην προσπάθεια να σπάσει ο κύκλος της βίας και να αποκτήσει μια δυναμική ο διάλογος Ισραηλινών – Παλαιστινίων, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος. «Είναι απόλυτα γνωστό», πρoσέθεσε ο εκπρόσωπος, «το ειλικρινές, σταθερό, ανιδιοτελές ενδιαφέρον της Ελλάδας για την περιοχή και για τις προσπάθειες για ασφάλεια, σταθερότητα και ειρήνη».

Την Κυριακή το απόγευμα η ΥΠΕΞ συναντήθηκε με την ισραηλινή ομόλογό της κυρία Tzipi Livni. Υστερα από τη συνάντηση η κυρία Μπακογιάννη αναφέρθηκε στην ευθύνη που έχει η Ευρώπη για να συμβάλει στην ειρηνευτική διαδικασία στο βαθμό του δυνατού. Η κυρία Livni αναγνώρισε το ρόλο του Κουαρτέτου στη διαδικασία και υπογράμμισε ότι τόσο στο πλαίσιο του Αραβικού Συνδέσμου όσο και στο Κουαρτέτο υπάρχουν περιθώρια για πρωτοβουλίες. Η ΥΠΕΞ του Ισραήλ τόνισε ότι η χώρα της, η Ε.Ε. και η Ελλάδα συμμερίζονται τις ίδιες αξίες, τις ίδιες ανάγκες, με στόχο να στηριχθούν οι μετριοπαθείς δυνάμεις και να ασκηθεί πίεση προς τους εξτρεμιστές και παράλληλα να προωθηθεί η ειρηνευτική διαδικασία.

Η κυρία Μπακογιάννη συναντήθηκε επίσης με τον αρχηγό του κόμματος «Meretz» κ. Yossi Beilin, ενώ οι επαφές της στην Ιερουσαλήμ ολοκληρώθηκαν με τη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Ισραήλ κ. Simon Peres.

Τη Δευτέρα το πρωί η ΥΠΕΞ έγινε δεκτή από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο Γ’. Οι σχέσεις του Πατριαρχείου με την κυβέρνηση της Ιορδανίας απασχόλησαν τη συνάντηση, κατά την οποία η ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων για τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης. «Εκ μέρους του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και ολόκληρου του ελληνικού λαού, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός στις προσπάθειες του Πατριαρχείου», ανέφερε η ΥΠΕΞ προς τον Πατριάρχη, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει τα προβλήματα που υπάρχουν. «Το Πατριαρχείο μπορεί να στηρίζεται πάντα στην ελληνική κυβέρνηση, σεβόμενη πάντα την αυτονομία του και την ανεξαρτησία του», προσέθεσε η ΥΠΕΞ.

Η περιοδεία της ΥΠΕΞ συνεχίζεται στη Συρία την Τρίτη (12.6) με επίσκεψη στη Δαμασκό και συναντήσεις με την ηγεσία της χώρας , καθώς και με τον Πατριάρχη Αντιοχείας.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο